18 February 2011

Jalan-jalan Moscow (part 1)

Sebenarnya banyak tempat-tempat yang best kat Moscow ni samada untuk shopping atau untuk ambik angin. Okey..tempat pertama yang saya ingin bawa korang jalan-jalan ialah Lenin Hill. Tempat ini jaraknya dengan tempat tinggal kami hanya 15 minit naik bas nombor 7. Time yang paling best nak jenjalan ialah musim summer. Tapi Winter ni..mintak ampun..mintak maaf ler..tak kuasa nak keluar ronda2 dgn suhu kekadang mencecah -26. Apa yang ada di Lenin Hill? jom kita sama-sama tengok.


Kabel car seperti di Genting Highland. Tapi yang bezanya kabel car ni tidak bertutup. Tengok gambar kat atas tuh! Bayarannya 200 Rb(rm 20) untuk dewasa dan 100 Rb (rm 10) untuk kanak-kanak. 


Luzhniki Stadium 

Terdapat bermacam-macam souvenior dijual . Tidak hairanlah kawasan ini turut menjadi  tumpuan pelancong.

Harga kat sini mahal sikit.  

Juga tempat budak2 bermain roller blade. Mintak maaf lah..ada gangguan kat sebelah tu dgn gambar mak buyung. Masa ni saya sedang mengandungkan Adib!

 Hmm..yang nipun ada. leka juga kitorang dibuatnya.

Nak belajar..atau baru nak belajar..jatuh banyak kalipun..dorang2 ni tak kisah..buat tak tahu jer..

Nampak bangunan Moscow State Universiti

Dah puas belajar sehari suntuk..last2 boleh jugak main roller blade..berbaloi..di Lenin Hill.

19 comments:

Hairul @ Kay said...

waaaaaaaa..... kak nor kat moscow! belikan saya magnet peti sejuk!!! hahah thanks komen ya kak!

Hanis MY said...

akakkkk saya teringin nk g moscow... jum tukar2 magnet nak hehe...

Nor said...

kay : boleh2..dgn syarat jadilah pengomen tegar blog ini dulu..serius!

Anis : meh ler..kami sambut dgn tgn terbuka. Tukar magnet? hmmm..kos penghantaran barang kat sini agak mahal. rasanya nanti kos pos tu lebih mahal dari harga magnet. kalau nak..tukar2 bleh..kita jumpa kat malaysia aje nanti. bila balik cuti?

Mrs. Asida said...

wow best jejalan, tambahan lagi ke luar negara ni. Asid tak pernah ke mana2.. passport pun takde hehe.

Insya-Allah kalau de re2eki nanti ek..

Tuko2 masa balik cuti? ooo best2. Asid nak join sekali boleh? Asid kasi magnet dari sini. :)

orang muo said...

mesti banyak pengalaman baru di perantauan... bertuahnya :)

mr.syazwan said...

F
U
U
Y
O
O
O


bestnya

bila nak menjejak kaki ke sana

huhu

Cik Yana said...

Wahhhh!!!! Bestnyer. Kite 1 Malaysia tak habis lagi lawat :)

selipar biru said...

best2~

sampai skrg xtaw maen roller blade =p

Izan Ishak said...

salam singgah kak nor,
walaupun takde rezki sampai sana... baca cerita kak nor kat sini pun dah cukup buatkan diri ni rasa teruja sangat2! cantiknya moscow~

ishamizu said...

-26? grr sejuknyaaaa..! kt sini winter suhu 3degree celcius pun dh tk thn..hihi

Nway, menarik Lenin Hill tu..kazen hubby ada 2org study medic kt sana, my hubby ada jgk berangan2 nk ke sana tu tp taatau la bila..hihi..

NICK IRFAN said...

wah! bestnyer... hehe

Nor said...

kak Asid : betul ke nak fridge magnet..hahha..syaratmya sudah diberitahu kat atas...pengomen tegar..balik cuti atau balik for good sure akan dapat punya..

Orang mou : alhamdulillah..berkat rezeki anak2..

syazwan : :)

Yana : kak Norpun sama. Malaysia tak habis pusing ..satu tempat lagi..Sabah! Saper org sabah nak ajak kami singgah rumah depa bolehlah,,

Alia : Kak Norpun tak tahu gak..Bagi peluang kat anak 2 dulu. Mak budak ni tak berani nak cuba lagi.

Izan : bolehlah..tapi takleh lawan negara kita.

Ishamizu : suhu hari menjunam ke -29. Keluar kejap tadipun..rasa cam nak nangis..sejuk sangat..camanalah anak2 gi sekolah tetiap hari.

Eh ! kazen asben ada kat sini..hmm..bolehlah contact kita..tak kisah...kalau nak dtg seperti yg diberitahu..contactlah Nor..boleh stay kat sini..

Irfan : kan dah kata..Moscow ni best..jomla sini...

feldatrolakselatan said...

Wow ... memang best kat sini. Saya memang suka tempat-tempat santai macam ni. Lain kali boleh ler postkan pic menarik kat sana lagi ...... saya dah "link" dengan blog saya .... menanti N3 seterusnya ...

Mrs. Asida said...

Itulah memang nak, kalu nak balik mesia, war2 kan lah ek. Boleh Asid ready.. hehe :) thanks dear!

Nor said...

En Rafi : insyaAllah..thanks ya!

kak Asid : boleh2..alrite..

pak long said...

salam...
waa...best aa dapat jenjalan cam tu...belikan la cenderahati kat situ untuk pak long..hehehe

Nieza said...

assalam kak Nor, bestkan bila time summer mcm -mcm aktiviti boleh buat...nk jln pun best..:)

BeaN MorENo said...

ariff shahpun kat moscow...

Nor said...

pak Long :InsyaAllah...

Nieza : kan? tak sabar nak tunggu summer ni..

Bean Moreno : saper tu?