10 February 2011

Banjir di Moscow

Tajuknya gempak kan? Ingatkan di Tenang Johor je banjir..kat Moscow pun banjir jugak? Banjir apa? Snow ke? Takdelah..just nak share ttg satu benda pelik yg berlaku baru2 ni kat tempat tinggal kami. Orang Rusia ni sebetulnya pelik. Buat rumah takde lubang langsung samada dlm bilik air atau kawasan lain dlm rumah. Maksud lubang ialah..jalan untuk air keluar bila kita cuci rumah atau bilik air..canne tu? abis kalau cuci bilik air..macamana air nak keluar kan? 

Nak dijadikan cerita..rumah jiran saya..orang mesia juga..dah dibanjiri air. Bukan air hujan ke..snow ke apa..! Air yg disebabkan saluran paip yg pecah. Jiran saya ni langsung tak sedar rumahnya dah dipenuhi air pada pukul 4 pagi..sehingga pihak pengurusan apartmen yg kami tinggal ni dtg mengetuk pintu kerana jiran bawah complain air menitik2 dari tingkat atas. Lantai rumah kami semuanya jenis laminating floor. Oleh kerana dalam rumah takde lubang..air yg bertakung separas buku lali tu diceduk dan dibuang kedlm toilet bowl..sampailah kering. Tak ke naya kerja camtu? kalau ada lubang cam rumah2 kat mesia tu kan senang..sapu masuk kedalam bilik air jer kan?

Kebetulan pulak masa tu..saya baru balik dari bercuti selama 10 hari luar dari Moscow. Memang tak tahu apa2 cerita sehingga hari ke-2 kejadian. Padahal air tu dah melimpah sampai kedepan pintu tingkat bawah rumah saya. Berkurung punya pasal.

Bila dah hampir 3 minggu..lantai rumahnya sudah jadi kembang. saya tengok..macam ada sekor Anaconda pulak kat bawah lantai tu..membukit. Kesian!

Habis ruang tamu

Kerusi jadi terangkat

Takut nak pijak..merekah-rekah. Saya rasa ini juga merupakan salah satu kelemahan laminating floors. Cantik mmg cantik..bila dah jadi macam ni...tak tahu nak cakap apa lagi...!!

Macam gelombang kan?
Untuk Nana yang baca dari Abu Dhabi..tengoklah rumah mak hangpa ni..teruk kan?

14 comments:

Nieza said...

teruknya kak....tu la kan omputih ni memang suka buat umah mcm ni...umah saya pun sama gak lantai mcm ni juga..1 toilet jer yg ada lubang yg 1 lagi tak dak...susah tul nk cuci toilet.

Nor said...

Nieza : ada gak kat toilet..kat sini..takdak langsung..toilet..kena pastikan kering selalu..kena train anak2 canne nak guna toilet dgn betul..punyalah seksa dulu tu!

paradoks hati said...

adeii...habis sume tu.teruknya.

Nor said...

paradoks hati : tula kesian jiran saya..nak siapkan balik tu lama gak dlm sebulan lebih.

Nurul Afifah Addnan said...

la..pliknye..nyusahkan je nk cedok2 gtu..

ROSNAJIHAH said...

lorh..ade jugak kes macam ni yer kak nor..hehe...

Nor said...

Nurul : kan? nasib baik yg buat semua kerja2 tu org2 mereka..

Norjihah : hmm..termasuk ni dah 2 kes dah jadi...cam tak lojik dlm rumah takde lubang langsung utk air keluar..tak tahulah camana.

RaNiA said...

uish..takut plak sya tgk lantai tue...

Jumir said...

Ujan emas di negeri orang....best lagi M'sia kan...

blog-tips-kurus said...

Ngeri pulak nengoknyeeeee...

lina said...

ALLAh menakutkan :)

C.I.N.T.A said...

isk jadi mcm tuh skali erk..teroknyer

Nor said...

Rania, Lina, C.I.N.T.A,blog-tips-kurus : hmm..memang..kami jiran2 kat sinipun lagi gerun melihatnya.. takut terkena kaki ke..runtuh ke..

Jumir : Of course!:) Takleh lawan..

Woofer Storm said...

frst tu ingtkan apa je..bila tgk pic lain baru tahu pa dia.hehee

tkpe,sy dtg moscow nnti sy tlg buatkan k.
tu pn kalau dpt,kalau tak sy dtg dlm mmpi je sis..teringin nak pegi oversea