Assalamualaikummm!!!
Suka tak puding gula hangus atau karamel ini? Nak makannnn..tapi harganya mahal kan? Kalau tak silap saya kat pasar malam dijual dlm rm 2.50 sepotong. Ermm..apa kata kita buat sendiri jer karamel ni! Jommm!! Saya cuba tunjukkan cara membuat puding gula hangus ini step by step..okay!
Bahan-bahan
8 biji telur (sebenarnya jumlah telur yg nak dimasukkan terpulang kpd anda. (Boleh guna 4,5,6, atau 7 biji telur) Jika telur yg digunakan sdkt..maka karamel yg terhasilpun akan kecil.
1 tin susu pekat manis (tak kisah tin kecil atau tin besar)
2 sb tepung jagung yg telah dibancuh dgn 1 tin air (pastikan anda menggunakan tin susu pekat manis diatas utk menyukat air ni)
1 sk esen vanilla
1/2 st garam
Cara-cara
Masukkan 1 cawan gula tadi kedalam loyang yg ingin digunakan menggunakan api perlahan. Kacau selalu spy tidak berketul.
Bila gula sudah menjadi seperti diatas maka ketepikan.
Masukkan semua telur. kacau sebati.
kemudian..masukkan susu , air yg dicampur tepung jagung tadi, esen vanilla dan garam. kacau lagi.
Ok..kita berhenti sekejap utk tengok gula hangus kita dah keras ke belum. baiklah..jika gula hangus tu dah keras mcm ni..maknanya kita boleh teruskan dgn step yg seterusnya.
masukkan adunan tadi kedalam loyang yg mengandungi gula hangus tersebut. Slow2 yer..nanti tumpah!
Biasanya karamel dikukus. kali ni ..saya nak mengajak anda membakar puding ni! Nampak tak talam yg saya letak loyang tu! Isikan 4 gelas air kedalamnya..panaskan 10 min seblom loyang diletakkan. Bakar adunan dgn suhu 200 slm 50 minit.
Memula masak karamel akan nampak tak cantik mcm ni. Jangan risau..biarkan dlm 3o minit lagi diluar and then baru diletakkan di dlm peti.
So..inilah hasilnya..
Info : jika anda ingin kukus..boleh kukus slm 45 min dgn api yg perlahan.
20 ulasan:
salam...
sedapnyer....nanti nak suruh mem kiter buat la..ikut cara resepi ni...
pak long : silakan..senang sangat..kalau nak sedap lagi..perah dua tiga titis air limau nipis atau lemon..lagi besttt..cubalah!
perghhh...nmpk cedap semacam jeeee
eh kak
lma dh x btandang kt blog zaty
sila2
:)
ZATY ;mmg sedap..tak tunjuk yg potong sbb nak bg kat jiran.kalau tunjuk..ehemmmm..
Eh! kak nor ni tetiap hari bertandang tau :)
kak nor, jom tukar ngan kek kukus 7up saya....nk rasa karamel akak buat ni pula...sedapnya:)
mana dapat 7-up? Jom2..
sodap nih...like2..hehe..meh follow meh (^_^)
xske msak..ske telan ble kwn wat..sdap.! >.<
Assalamualaikum...
Suka sangat puding ni. Tapi jarang2 buat sebab sendiri buat sendiri makan. Dulu kalau bulan puasa beli kat pasar ramadhan tapi la ni tak boleh dah sebab tiap2 tahun harga pasti naik punya. Nanti nak try bakar plak le. Tq 4 sharing.
Kak Sam : mahal kan? Cuba cara baru pulak..lagi senang tak yah nak kukus2 dah..
Nurul : kena cuba ni yang ...!! senang dan sedap..seblom ni senang ditelan..ha lepas ni senang utk dicuba jugak..
Kak Nor pun tak pandai masak gak seblom ni..tapi kena pompuan..kena pandai sikit walaupun tak byk..:)
huh! senang je buat dia ingatkan susah td boleh cuba jgk ni
Irfan : kan! kan! cubalah buat. Abih la!...lepas ni kurang 1 customer makcik pasar mlm tu....:)
sedapnya!!!!
sy kt uk kak nor =)
Aina :lepas ni bleh buat kat sana plak..kena cuba baru tahu sedap ke tidak!..:)
Kak Nor baru ajer balik dr London..cuti.
Wah.. Nampak macam senang je.. Sesuai la kalau org bujang nk cuba buat,..
decrewz : kalau dicuba lagi senang. Ha! sesuai sangatlah utk org2 bujang yg rajin mcm awak ni dik!
salam malam rabu =)
1st time buat hangus, sebab ralit menyembang, tapi sebab mengidam, makan jugak, pahitnya mak ai, Tuhan je yang tahu ....
salam kak..
slalu wat gula tue lepas dh cair campur secawan air..tapi leceh la nanti letop2..seram ooo..kena angkat letak tepi kejap baru buh air..tapi lepas tue jenuh nak kacau bagi cair smula..nnt nak try cara akak nie lak..tak perlu risau2 tangan kena percik air gula..:-)
Sissyira : samalah kita..buat mula2 hangus..gula hangus katakan...!!hahaha..
RaNia: betul2..kak Nor pernah wat cara tu..meletup tak ingat! so..ni teknik baru lepas tengok dlm tv omputih cara buat gula hangus...baru menjadi...
Catat Ulasan