27 January 2011

Rome, Italy

Apa khabar?
 Ok..hari ni saya nak mengajak anda semua ke Rome ibu negara Italy dan Vatican City yang merupakan negara terkecil di dunia.

Beberapa minit seblom mendarat di lapangan Terbang Leonardo Da Vinci Rome. Kami sampai disana lebih kurang pukul 12 tghr.

Donat ni saya panggil donat gergasi sbb besar sangat. Satu lebih kurang rm 12. Boleh dijumpai sekitar area Christmas Market.

Belon! meriah! harga jugak meriah..1 belon rm 20 henggit.

Jika datang ke Rome jangan lupa datang ke sini sbb anda boleh melihat mcm 2benda. Nampak tak patung yg berbaju putih kat atas tu. Memula kami ingatkan patung! Orang rupanya! Boleh pulak dia buat kaku sekaku-kakunya..kalau mata tak berkelip..mati2 kami juga ingat patung!

Sempat singgah di Embassy Of Rome untuk seketika sebelum bergerak ke Vatican City dan The Colleseum.

Encik asben sempat berposing di vatican City dgn kamera murah saya..Say cheese!!!!



Adam & Dania sempat posing infront of The Colleseum.

Jika anda sampai di Rome..anda akan menjumpai dua tiga buah kolam lagi dgn 'make-up' yg berbeza. Ada pengunjung mengambil peluang untuk membuat 'wish'  sambil melemparkan duit syiling kedalamnya. So... jangan heran kalau terdapat duit syiling didalam kolam2 tersebut.

Kami hanya menghabiskan masa sehari saja di Rome sebelum bertolak ke venice di sebelah malamnya. Inilah gaya mak dan 3 anak berposing..!!!




19 comments:

kakchik@ella said...

Sukanya saya tgk awak jalan-jalan. saya tak penah sampai Rome. mkn angin ye? hihi ..

Nor said...

thankS ELLA..a'ah makan angin. Nampak tak dah kembung perut ni..Hi..hi!

zaty luvlianncezzz said...

wow..beshnye

Nor said...

zATY : Bolehlah...:)

Izzlorna said...

Slm sis :)
nape Vatican city dikatakan negara terkecil di dunia ya? kecik macam negeri Perlis ker? :p

Nor said...

Vaticin City terletak di dlm Rome. Dgn kata lain dikelilingi oleh bandar raya Rome. Bayangkan..keluasan tanahnya hanya 44 hektar sahaja.

mohd sasuke said...

bestnye leh jlan..teringin nk tgk colleseum dpan mate..

Jijahh @ f.k said...

best nyeee jenjalan...

SyUhAdA said...

wah..
besnye.. dapat gi Rome..
mlancong ke?

Nor said...

Mohd sasuke : best kan! Kalau ada rezeki sampailah tu dik!
Jijah : Kan..kan..:)
Syuhada : betul2 bes2..a'ah..Moscow cuti..so kitorang gi melancong luar Moscow ler..:)

Nor said...

Saya rasa komputer ni tak betul ptg ni sbb beberapa komen didapati telah hilang. So kepada anda yg tlh post komen diruangan ini dan mendapati komen anda telah tiada..saya mintak maaf byk2..bukan salah akak dik! komputer ni yg tak sihat...!!!

iera said...

bestnyer..kecik2 dah smpai kat rome..

F.I.C.K.R.Y said...

Perghh! Besar giler donut dier! Tahap gedabak mengalahkan saiz gelang emas Cik Kiah hahahaa..

Harga pon boleh tahan cantik! Itu kalo makan sebijik, konform kenyang sehari tu..

Nor said...

Iera :kan? zaman kak Nor dedulu..dapat pijak kaki kat KL pun dah rasa mcm mimpi..hahaha..

Fickry : tula pasal! memula tengok memang excited abiss..nak makan dua tiga bijik...tapi..bila nak habiskan sebijikpun cam tak larat sbb giant sgt! klaka...

kakngah said...

sebijik donut blh mkn 1 family hihihi!!

mak datuk mahal harga belon.. yg kat psr mlm mesia rm3 sebijik pun.. kite berkira nak beli kek idak utk anak.. apatah lg kalau dah cecah doploh hengget huhuhu!!!

zaty luvlianncezzz said...

nnt nk join ur Ga tue..bwu sbulan je dlm blogging nie

kalo zaty join t nie la 1st tyme taw.huhu

DiaUmaiNiNaz said...

salam singgah dear...tertarik dgn keindahan Moscow..blm berpeluang jejak kaki di sana..blogwalking pn jadilah dulu..wow! besarnya donut tu..

Nor said...

Kak ngah : besar gedabak kan donut tu?

A,ah..memang mahal..ingatkan beon kat pasar mlm tu dah mahal..rupa-rupanya ada lagi yg super duper mahal reganya dr yg kat pasar mlm tu.

Lepas ni kalau adam dan Adeeb (eh!eh! nama anak kita sama..ejaan Adib jer len sikit) mintak belon kat pasar mlm..canne? Berkira lagi tak? haha..gurau jer ek!

Nor said...

zaty :)

DiaUmaiNinaz :mula2 tengok2..bW duu..lama2 sampai la tu darling!
Donut : memang..teruja kan?