13 January 2011

Istanbul (Part 1)

Salammmm...


Dah banyak hari nak post tentang trip ke Istanbul..tetapi hari ni baru berkesempatan kerana anak bertuah yang sorang tengah tido kat atas. Nampak tak snow yang memenuhi kawasan airport? Keadaan ini membuatkan kami tidak senang duduk pada pagi tu..kot2 our flight pulak yang kena cancelled nanti. Walaupun kapalterbang dah ada..tapi..macam2 boleh jadi.
Tunggu punya tunggu..waaupun flight kami delay satu jam..akhirnya kami selamat berlepas.

Dah sampai ke? Alhamdulillah...Ini pulak gambar sewaktu kami tiba di Airport Ataturk Halivamani Airport. Takde snow kan? walaupun suhu 10 darjah tetapi cahaya matahari memancar terang. Best !best!..:)


Kami membuat keputusan untuk menaiki trem dari airport ke tempat penginapan di SultanAhmet berhampiran Bluemosque dengan menaiki trem ke Zetinburnu. Kalau dari airport tu anda jangan risau kerana ada tanda arah yang begitu senang difahami untuk ke stesen2 tersebut. Untuk menaiki trem..kita perlu membeli token di mesin seperti diatas terlebih dahulu. So..anda perlu tukar duit kecik Lira yang bernilai 10 Lira atau 5 lira siap2 sebab mesin ini tidak menerima duit besar. Di Zetinburnu kami tukar trem ke trem yang bertulis ke stesen Aksaray.

Inilah rupa bentuk token tersebut. Terbeli lebih. Token hanya perlu untuk orang dewasa sahaja. Kanak2 free. Kalau kita kat mesia..pakai kad..1 token bernilai 1.75 Lira.
Token ini diperlukan semasa nak masuk gate sahaja. Untuk keluar..kita takyah guna token sbb token tu memang dah kena telan kat mesin dah..tapi..jika kita tukar trem..token yg lain kena beli lagi.

Walaupun keadaan didalam trem penuh sesak..tetapi..kami amat berpuashati kerana trem ini amat cepat. Jika sampai disesuatu stesen.. kita akan diberitahu seperti biasa..jika kita tidak mendengarpun..anda jangan panik atau bimbang kerana ada mesin eletronik dgn tulisan bergerak2 akan menunjukkan lokasi yang seterusnya. Perjalanan kami dari airport ke Stesen SutanAhmed area bluemosque lebih kurang 25 minit sahaja walaupun bertukar 2 kali naik trem.

Adam berposing di hadapan stesen Sutanahmed sambil menunggu tuan rumah datang ambik. Sambil tu..tak habis2 dok kejar kucing yang memang banyak kat sini. Kesian kucing2 tu.. dikerjakannya..

Bawalah laptop atau notebook anda jika ingin ke Istanbul kerana dimana2 sahaja anda akan dapat melihat signboard diatas. Syok kan? Jadi .dapatlah berFb..atau berskype dgn mak di kampung..bolehlah mereka melihat sama keindahan di Istanbul..:D

Area kami tinggal...jalan kaki saja kesana sini..

Selepas hantar beg ke bilik..sempat jugak kami merayap ke Grand Bazaar yang disebut2 itu.

Penutup aktiviti kami pada hari pertama ....pusing-pusing menyusuri jalan-jalan di kawasan berdekatan.

Info : 1 TL (Turki Lira) = rm 1.95

8 comments:

Nieza said...

Salam Kak Nor, nape pegi x ajak kita kalau x leh join sekali kan..hehe btw memang ada plan nk ke sana tapi mr hubby ckp cuaca winter sekrng x menentu nk jln takut terkandas jer...nk tunggu cerah sikit la nanti...bestla kak jln2 tu...nanti bubuhla gambar lagi nk tgk...:)

Nor said...

Nieza tak sampai lagi yer? sayang..kalau tak..bleh gi sekali..
hari tupun gedebuk-gedebak jugak jantung ni..kot2 terkandas ke apa..tapi..alhamdulillah...
gambar yang selebihnya..Nieza boleh jenguk FB we all..hehe..

Anonymous said...

nk ke bhgian turki eropah 2 jauh?bole jalan je?

Nor said...

Kawasan tarikan pelancong..kebanyakannya di belah eropah..seperti Bluemosque..Topkapi dan yg femes2 tu dekat2 jer..memang jalan kakipun boleh. Dekat2 saja lokasinya.

Anonymous said...

brape ari sume family ke turki?sy berminat nk g istanbul. :)

Nor said...

ooo..kitorang gi Turki dlm 3 hari. Bila nak pergi..? Kalau dari Atartuk Airport..better naik trem untuk berjalan..cepat..

Ummiluqman said...

salam,
seronok baca sbb agak detail dan buleh jadi reference kami yg baru nak ke sana.....tapi tak ada menceritakan hotel atau penginapan yg penulis duduk...dah harga penginapan!!...buleh bg tahu tak detail sikit....tq

Anonymous said...

[url=http://MirSkidok.ru/ekskursii-v-oae/]экскурсии в оаэ[/url]
[url=http://MirSkidok.ru/tailand/]тайланд отдых[/url]


Компания MirSkidok.ru работает в сфере услуг уже более десятка лет, проводя принципиально новый подход к решению такого немаловажного задания, как организация отдыха. В сети работает команда специалистов высокого класса, имеющие большой опыт в туристической сфере.
Основные принципы работы MirSkidok.ru состоят в индивидуальном подходе, участливом отношении к любому клиенту, предлагая качественные услуги по самым низким ценам. Во всех офисах компании общая база предложений, которая всё время обновляется, поэтому цены во всей сети одинаково низкие. Чтобы стать счастливым обладателем лучшего тура по наиболее выгодной цене, достаточно поинтересоваться, где расположен ближайший офис MirSkidok.ru.
В концепцию развития торговой марки входит определённое число поставщиков туристических услуг, чтобы качество и класс обслуживания оставался всегда на высоком уровне. Мир Скидок является профессиональной сетью турагентств, которые специализируется не только на одних «горящих» турах, путевках со скидками и бонусами на приближающиеся выходные или праздничные даты, но также и на поездках с ранним бронированием.
Число клиентов MirSkidok.ru неумолимо увеличивается с каждым днем. В планах компании - активно расширять сеть по всей стране, внедрять интересные проекты для максимально комфортабельного времяпрепровождения клиентов.

[url=http://MirSkidok.ru/egipet/]поиск тура в египет[/url]
[url=http://MirSkidok.ru/tunis/]туры в тунис[/url]