30 January 2011

Susah Ke Senang Nak Dapat Makanan Kat Moscow?

Assalamualaikum everyone! Seblom ni ada orang tanya saya tentang mudah atau payah nak dapatkan makanan kat Moscow ni.! Saya kira beliau mungkin nak tanya ada ke tidak mknn yg sama seperti kita makan kat mesia? Betul tak? So untuk soalan itu..saya jawab kat bawah ni ya..:)


Meehon ke? Saya pun ingat camtu hinggakan siap promote kat member kat sini ttg lokasi meehon ni. Punyalah excited kan! Dan nampak tanda halal tersebut? So..bolehlah ambik...(^____^) 

Ni bagi dia posing elok2 supaya anda semua nampak jelas. Nampak sebijik cam bungkusan meehon kan? masak punya masak..rupa-rupanya suhun. Patutlah lambat lembut cam meehon. Sesaper yg suka buat masak lodeh atau lontong bolehlah cari kat Ashan Gagariskin..terletak di rak yg sama dgn rak sos tomato..tapi di bahagian paling hujung. Harganya dlm rm 8 sebungkus.


Pisang..saya tak tahu jenisnya..tapi bila buat pengat atau goreng..rasa cam pisang lemak manis. Harganya byk ni dlm rm 4. 


Ikan sungai? betul! tapi saya jugak tak tahu apa jenis ikan ni. Untuk makluman..kebanyakan ikan kat sini adalah ikan sungai spt kelah, siakap, sibas..tetapi of course dikenali dgn nama lagi unik yg kita tak pernah dengar seblom ni! harga seekor besar tu dlm rm 4.20. Ikut kg...


Kelapa dan santan pekatpun ada. Harga santan pekat ni kalau tak silap rm 9 setin.........dan kelapa kena timbang. Purata harga dlm sebiji rm3-rm4.


 
Mungkin ada yg tanya besar mana sebijik? Ni ha! sebesar tapak tgn saya yg cinonet ini saja... 


Kulit popiapun ada? Ada jgn tak tahu..so..kitorg bleh mkn cam kat pasar mlm gak..cuba kena tambah sos ciptaan sendiri lak..sbb kalau guna sos cili..mmg tak bes utk cicah kan? harga dlm sebungkus kalau tak silap saya dlm belas2 ringgit atau dlm rm 20 somtin sebungkus. 

Last but not least..
taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
Ikan masin..atau kat kelantan dikenali dgn nama ikan kering. Jgn main2..org Rusia pun makan tau! haha..enjoyed it ..

14 comments:

Nieza said...

akak, kat sana ada ikan fresh mcm kat msia juga ke?..kat sini kalau nk mkn kena beli yg frozen jer import dr Thailand kat kedai aseanic.

Mawar Puteh said...

mcm mn bandingan harga sana dgn malaysia....berpatutan tak????

Nor said...

Nieza : banyak ikan sungai yg fresh..siap dok berenang dlm aquarium lagi.

mawar puteh : kalau nak beli..kena pejam mata..tak boleh nak convert2 duit mesia. Tapi rasanya..harga tu berpatutan kot dgn taraf hidup kat sini.

Nurul Afifah Addnan said...

unik..

NICK IRFAN said...

eh! ikan masin pun ada! wah! eh! kak ada x makanan tradisional kat moscow? saja nk thu jer... :)

zaty luvlianncezzz said...

owhhh...x la ssh sgt..nk kna pastikan halal ke x,tue bwu susah...kn

selipar biru said...

wahhh!

ikan tu nampak sedap...chomp3

Nor said...

Nurul : :)

Irfan : ada..mcm2 jenis dorang pack..

Zaty : betul2..yg penting halal.

Selipar biru : mmg sedap..rangup cam keropok..

Kak Sam said...

Assalamualaikum....
Salam kenal. Tadi nampak jejak kat helsinki terus follow sampai le kat sini.

Izzlorna said...

Slm sis..
mahal juga ya harga barang2 kat sana...
tapi kalau gaji pun dpt mahal, takper arr leh survive lagi...hehe...

Lorna said...

Sis...
jemput folo ke blog baru sy ya...tqvm :)

Nor said...

Lorna : (^______^). Pasal follower tuu..i will..

ROSNAJIHAH said...

wahh..senang jer cri mkanan halal yer..tp agak mahal jugak kan..huhuhu..

Nor said...

ros: nak makan punya pasal..mahalpun..mahallah..