28 January 2011

Ikan Dorado Masak Taucu

Biasanya anda dihidangkan dgn gambar2 percutian..so kali ini saya nak mengajak anda yang sudi untuk masuk dapur bersama saya dan melihat ikan yg pandai cakap Rusia ni jadi mangsa kita..hehe..gurau jer! mana ada ikan pandai cakap kan kecuali ikan kaloi!..


Bahan-bahan yang saya gunakan yang kat atas

4 batang putik jagung
1 biji bwg besar-dihiris
2 biji bawang putih-dihiris
1 biji cili merah (kaler boleh sendiri samada hijau atau merah)
1/2 inci halia-dihiris


Lagi bahan-bahannya..(saja suruh nampak byk bhn..padahal sikit jerpun)

1 sb sos ikan (botol tu hanya pelakon..jgn boh semua)
1 sb sos tiram
3 sb taucu (nak bancuh ngan air terus pun boleh..nak masuk taucu dulu..dan air kemudianpun boleh)
jgn lupa..diperkenalkan Ikan DOrado kita utk hari ini ( 5 potong yg tlh digoreng dgn sdkt garam dan kunyit)


memula kita masukkan minyak dalam 4 sb. Lepas tu goreng bhn2 yg telah dihiris sampai layu.


Kemudian..masukkan taucu, sos tiram, sos ikan ..kacau sebati. bagi taucu tu masak sikit.


Langkah tang seterusnya tuan2 dan puan2..ewah!2 cam chef nak buat demo plak..kita masukkan putik jagung tadi.


dan masukkan 1/2 cawan air biasa (jika anda nak kuah banyak..boleh tambah sdkt air lagi)


Matikan api..sesuaikan rasa (jgn tambah garam lagi..takut masin). Masukkan cili merah yg dipotong tadi. Masukkan bahan ini keatas ikan Dorado yg tlh siap digoreng tadi.


Done! Inilah hasinya..kalau nak nampak cantik..taburlah dgn daun bawang skit cam saya buat tu...ok tak?


11 comments:

zaty luvlianncezzz said...

waa...lapau dh nie

mcm sodappp je

Nor said...

zaty :jemput2..

selipar biru said...

nyam3...suka taucu~

Nor said...

Kak Nor ni time kat sini baru cuba masak benda alah ni..kalau kat mesia..tak pernah cubapun...:)

DiaUmaiNiNaz said...

Ikan Dorado...emmph kurang mengenali jenisnya..hanya tahu mkn jer,..atau beli apa jer tanpa tanya ikan apa..ehh pelik betul la kan gadis zaman sekarang ni..so , dinaz kena google lps ni..thnks jamu selera di sini...benda baru kena amik tahu...

Rosliza Roslan said...

CAM SODAP AJE K.NOR..HEEE.THAN DTG LAWAT BLOG KITE..KEEP IN TOUCH YE

ana ayesha said...

salam perkenalan nor

ana mmg suke masak taucu dan mmg tak bubuh grm sbb taucu dah masin

ikan dorado pertama kali dgr

Nor moscow said...

DiaUmaiNinaz : Ikan ni aadalah sejenis ikan dari sungai. nanti saya beli lagi..lenkali boleh tempek yg tak masak pulak.

Rosliza : hopefully..salam silaturrahim antara kita semua terus kekal..aminnn...:)

Ana : tula..rasa cam ikan siakap..cenggitu pun ada. Ekceli kat sini byk dijual ikan2 sungai.

Hanim Mahali said...

sedap sedap... pernah wat... ^_^

RaNiA said...

salam kak nor...guane rupe ikan tue??? besar ke???

Nor said...

Hanim : kak Nor ni 1st time buatnya...
Rania : lebih kurang sama muka cam ikan siakap..tapi bdnnya lagi langsing..tu yg lagi laku tu!