02 Februari 2010

Homemade mee kuning

Ekceli dah lama saya belajar buat mee kuning. Hari ni baru berkesempatan nak membuat sendiri sementara Adib lena kat atas . Sebetulnya saya nak merasmikan pasta maker yg dibeli kat Econsave sebelum datang sini tak berapa lama dulu. Buatpun hanya cukup2 makan jer..kalau buat lebih kang membazir pulak.



Dah buat mee kuning ni..saya 'ter' buat jugak kuetiew..tapi kuetiew yang dihasilkan agak tebal sedikit dan patah2...tapi rupa kuetiew tetap ada.. apalagi..bila dah sejuk tadi..saya masukkan dalam tupperware dan disimpan dulu dalam peti ais.


Bahan-bahannya

  • 2 cawan gandum
  • secubit kapur makan (dibancuh dengan sedikit air)
  • 50-70 ml air
  • secubit garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur

Cara-cara

  1. Masukkan gandum, garam dan telur kedalam mangkuk. Gaul biar menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan air kapur dan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yg tidak melekat ditgn.
  3. Kepal2 doh dan leperkan sebelum dimasukkan kedalam pasta maker
  4. Guna gigi no.6. Ulang hingga doh betul2 tidak koyak dan kental.
  5. Tukar mata ke no.2 atau 3.
  6. Masukkan adunan tadi.
  7. Mesin sampai habis..

p/s : pastikan doh yg terhasil sebelum di masukkan dlm pasta maker kental.
Jika lembut..sila tambahkan gandum. Doh yg lembut akan menyebabkan mee yg direbus akan melekat di antara satu sama lain.

Tiada ulasan: