09 February 2010

Pitam

Aku pitam lagi untuk ke-2 kalinya. Seperti sebelumnya di shopping komplek juga. Yang bezanya ialah tempat berlaku yg berlainan. Kejadian pertama berlaku di Alamanda, Putrajaya. Time tu aku tengah shopping jugak...kat carrefour..membeli barang2 keperluan untuk majlis rumah terbuka dirumahku di Presint 11 putrajaya. Maklumlah..lepas raya..orang buat open house..kitapun buat open house dengan melupakan sekejap situasi aku yang sedang sarat mengandungkan Adam. Padahal lagi dua tiga minggu jer lagi aku dijangka bersalin. Sebenarnya aku ni jenis yang tak suka duduk diam.

Masih aku ingat lagi kejadian yang pertama dulu. Balik dari kerja terus mengajak papanya ke Alamanda. Nak buat open housenya hari minggu..takde rasa pening atau mengantuk ke apa..semasa tengah dok nak cari brg...tetiba kepala rasa pusing....dan..tak tahu dah apa terjadi..
Sedar2..dah ramai orang dok keilling dengan security kat Carrefour tu siap dengan wheelchair. Aku ditolak kedlm bilik rehat kat sana sehingga betul2 stabil. Papanya membawa aku ke Hospital. Bacaan untuk tekanan darah, aku dah tak ingat dah berapa. Tak pasal2 aku ditahan kat wad selama beberapa hari just utk observation jika ada2 komplikasi pada baby yang dikandung. Aku dok sekejap jer kat hospital...kerana nak buat jugak open house..memandangkan kawan2 sudah diundang. Apalagi aku ambik AOR Discharged....iaitu keluar atas risiko sendiri.
Apa nak buat sudah berjanji.

Kali nipun mcm tu gak. Kami baru jer masuk dua tiga buah kedai. Keluar kedai yang ke-3 kalau tak silap..aku rasa cam tak boleh berdiri..berpusing...papanya minta aku duduk dulu buat sementara waktu selepas tu kami terus menuju escalator untuk naik atas ke tempat parking kereta. Aku berjalan sambil memeluk tangan papanya. Papanya menolak Adib. Aku tak tahu bilamasa aku melangkah naik escalator...aku rasa bdn aku tersepit...pastu bunyi Dania menangis...ingatkan mimpi..bila aku buka mata..aku lihat kepalaku dah menghala diatas tangga bawah...kaki diatas tangga keatas. Badan dah terbalik. Aku tak rasa apa2 kesakitanpun...rupa-rupanya aku dah colapse sekejap tadi..

Baby dah ditolak keatas oleh orang-orang sekeliling. Dania dan Adam juga begitu. Papanya memapah aku naik sampai keatas. Terasa payah lagi untuk membuka mata ..tetapi aku gagahkan juga bila terdengar suara papanya memanggil namaku bertalu-talu...dan bila aku ter ingatkan anak2.. Kira2 15 min kendian..aku dah rasa ok dah. kami bergerak ke kereta yang berada berhampiran. Nasib baik ada orang yang baik hati menolong menolak Adib ke kereta sementara papanya membantu aku untuk berjalan.

Aku rasa apa yang berlaku tu mungkin disebabkan tekanan darah rendah yang aku ada. Balik kerumah keesokannya aku check tekanan darah. Ambik nak...bacaannya hanyalah..90/40 jer..kalau org sakit dah lama doktor bagi supplement Hartman utk menaikkan tekanan darah. Kalau org sihat macam ni...nak bagi apa?

2 comments:

ain said...

salam nor...tekanan darah rendah ke..??? got to do something tau! takut berulang lagi. nasib hubby was with you. kalau nor sorang2 ngan adib saja...bahaya!!! anyway, have a good rest n take care!!!

uminisadhia said...

90/40....rendah tuh...Anemia kut...jgn jd cam yan nih...dsah tak pure darah melayu dah...tah drh arab mn dah msk dlm bdn nih