28 October 2009

Kek Pisang

Mulanya saya nak buat kek pisang tetapi..terpandang pulak bekas mufin yang comei-comei didalam almari. Lagipun anak-anak ni kalau buat kek..bukannya makan sangat tetapi kalau dimasukkan dalam bekas kecik2 gitu..barulah diorang nak makan. saya ambik resepi ni dari blog Kak An. tapi dah tak ingat dah tuan punya link nak link. Mintak halal yer kak....

Bahan-bahannya

  • 4 biji pisang saiz sederhana (kalau pisang besar cam kat sini 3 bijipun dah cukup)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 1/2 cawan tepung gadum diayak bersama 1 st soda bicarbonat dan 1 st baking powder
  • 4 biji telur gred A
  • 1 sudu besar air limau nipis 
  • 1 st esen pisang (saya tak masukkan)
  • 1 st esen vanila
  • secubit garam
Cara-caranya
  1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah C. Gunakan api atas bawah.
  2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dgn marjerin atau alas dgn kertas minyak.
  3. Kisar gula, telur, minyak di dlm blender hingga putih (3-5 min)
  4. Tuang kedalam mangkuk
  5. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dgn senduk.
  6. Masukkan pisang , esen vanila,
  7. air limau nipis. Gaul sebati.
  8. Masukkan adunan kedalam loyang Dan nasak dalam oven selama 45 min/ keperangan (oleh kerana saya guna bekas kertas yg kecik2 tu.. masa membakar hanya 15-20 min sahaja)
  9. Gunakan api atas bawah.
Selamat mencuba bagi yang nak mencuba!

2 comments:

ain said...

kek pisang memang sng nak buat and rasanya dia pun sedappp!!!

Ibudania said...

Saya ni semuanya tak pandai kak. Boleh buat mufin nipun rasa suka sangat.