08 October 2009

Adib kena inject

Semalam aku ada cerita yang Adib ada appointment ngan doktor Pediatrik. Rupanya dia disuntik lagi. Imunisasi untuk DPT (Difteria, Tetanus, Pertusia) , Polio, HIB (Haemophilus type B) dan Hepatitis B telah diberikan. Kat sini Pertusia tu dipanggil whooping cough. Percaya atau tidak..Adib tak menangis pun! Hebat anak lelakiku ini...ha..ha.

Bila aku bandingkan dengan jadual imunisasi di Malaysia, memang ada sedikit perbezaan. Suntikan semuanya sama cuma tahap-tahap umur baby disuntik tu yang berbeza. Jika di Malaysia..bila bayi lahir saja suntikan untuk vitamin K, Hep B dos pertama dan BCG dos pertama akan diberikan. Kat sini..hanya vitamin K dan BCG sahaja. Hep.B akan diberikan bila baby berusia 3-4 bulan , 4-5 bulan dan 9-10 bulan. 3-4 bulan tu maknanya kita boleh pilih samada nak bagi suntikan tu semasa baby berusia 3 bulan ke 4 bulan. Bukannya 3 bulan sekali..4 bulan sekali..seperti jangkaan awal aku awal2 dulu.

No comments: