22 Oktober 2009

Cucur daun bawang

Hati teringin nak makan cucur. Sudah puas aku mencuba pelbagai cara untuk membuat cucur yang sedap dan lembut tetapi biasanya cucur yang digoreng akan lembut sekejap selepas digoreng dan akan keras bila ianya sejuk. Tapi dua tiga hari lepas aku godek-godek lagi adunan yang aku buat..nah! aku cukup puashati..ia lembut. Cucur ni bukan saja sesuai utk kita tetapi utk hidangan anak-anak kecil dan orang-orang yang sedang sakit gigi! ha!ha! bukannya apa..nak menunjukkan betapa lembutnya cucur buatanku ini.

Bahan-bahannya

  • 350 gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu baking powder
  • 1 sk garam halus
  • 7 helai daun bawang-dipotong kecil2
  • 550 ml air panas
Cara-caranya
  1. Campurkan semua adunan sampai sebati
  2. Boleh digoreng
* Proses menggoreng adalah seperti biasa

Selamat mencuba bagi yang nak mencuba!

Tiada ulasan: