Bahan-bahannya
- 2 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sb marjerin
- 2 sb susu pekat
- 1 st soda bicarbonat
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- Gula dihanguskan kemudian dicampur dgn air. Kemudian sejukkan.
- Masukkan telur, susu , minyak dan marjerin kedalam blender. Kisarkan dalam anggaran 3 min.
- Masukkan gula yang telah disejukkan
- Akhir sekali masukkan tepung gandum bersama soda bicarbonat dan kisar lagi hingga sebati
- Kukus adunan tadi dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 min.
- Boleh juga menggunakan acuan plastik. (aku guna loyang non-stick)
- Sekiranya adunan nampak cair, boleh ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya. (aku tak tambahpun)
2 ulasan:
akak pun dulu tak tau kena stick pd satu cawan aje. main belasah aje.hehe
psst..mana apam gula hangusnya. nak le tengokk!!!
Kembang kat atas sikit maybe terkena wapnya yang menitik..pepun..janji rasanya sedap..tak gitu kak ain? Gambar kendian..tak sempat nak upload lagi..
Catat Ulasan