24 Januari 2014
Roti Sosej
Memula buat dulu,saya buat doh uli pakai tangan Saja. Semenjak ada BM ni...kerja saya semakin mudah. Resepi kali ni saya guna cik BM jugak. Tapi kalau guna tangan..doh kena uli betul2 biar adunan tidak melekat ditangan..sure jadik jugak. Jika guna cik BM..caranya lagi senang. Campur semua sekali dalam BM. selesai! Resepi asal : dari buku 'Panduan Pemakanan anak sihat & pintar' koleksi Pa&Ma 2006.
Bahan-bahan
400 gm tepung gandum
50 gm gula halus
1 sk garam
10 gm ssu tepung
1 paket yis + 190 ml air suam- biarkan sekejap sampai nampak buih.
60 gm butter-yang telah dicair dan disejukkan
6 batang sosej
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan kecuali sosej kedalam satu bekas atau BM
2. Uli sampai jadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan.
3. Rehatkan 40 min. Tutup dengan tuala bersih dan lembab.
4. Sementara itu celur sosej dalam air yang mendidih yg telah dimatikan. Celur sekejap saja.
5. Angkat dan sejukkan.
6. Tumbuk doh yang telah kembang untuk keluarkan angin.
7. Bahagikan doh kepada 6 bahagian yang sama besar.
8. Balut keliling sosej dengan doh tadi. Letakkan diatas dulang yang telah disapu dengan sedikit marjerin atau butter. Buat
hingga habis.
9. Biarkan lagi sampai doh nail selama 30-40 min.
10. Sapukan campuran fresh milk dan kuning telur keatas doh yang telah siap tadi.
11. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20-25 min atau sehingga kuning.
selamat mencuba :)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan