22 Januari 2014

Lemon Rosemary Grill Chicken

Jika anda pernah mencuba ayam grill di mana-mana kedai, hari ini apa kata kita memasak sendiri pula. Saya pernah dua tiga kali mencuba resepi ini yang saya dapat dari kawan saya Puan Julia dicampur juga menu dari Chef Hanieliza.Rasanya..perggggg....menjilat jari! Gravynya yang pekat, lengkap dengan masam manisnya membuat kita akan teringat-ingat akan keenakannya. Jika dicicah dengan sos cili atau sos tomato..lagilah lengkap rasanya.Anak2 ralit meratah baby carrot dan kentang yang disumbat kedalam perut ayam tersebut yang dicampur dengan pelbagai perasa. Cubalah! anda tidak akan menyesal. Jika tidak mempunyai oven..tidak mengapa kerana anda boleh menggunakan juga pemanggang ajaib yang terkenal dengan keajaibannya itewww!



Resepi Lemon Rosemary Grill Chicken

Bahan-bahan

1 ekor ayam-dibersihkan
1 biji lemon
3 ulas bawang putih-nak tambahpun boleh.
2 sb minyak zaitun
2 sb Rosemary kering
1 sb serbuk lada hitam
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato dibelah 2
5 biji baby carrot
1 biji capsicum- dibelah 4
1 biji bawang besar -dibelah 4
2 sb kicap pekat
1 sb sos tiram
1 sb gula
sedikit garam

Cara-caranya
1. Lemon, kentang, bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan toskan.
2. Tumbuk bawang putih dan rosemary kasar2.
3. Gaulkan bahan yang ditumbuk dgn minyak zaitun.
4. Ambil sedikit bahan yg ditumbuk tadi dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, carrot, capsicum dan tomato.
5. Cucuk lemon dengan garfu supaya jusnya nanti keluar apabila disumbat kedalam perut ayam.
6. Sumbatkan juga beberapa biji kentang yg dipotong, carrot dan bawang besar kedalam perut ayam tadi.
7. bakar selama 1 jam dengan suhu 200 darjah atau sehingga ayam masak.
8. Jika menggunakan pemanggang ajaib, ayam hendaklah dibelah 2.
9. Gravy jangan dibuang dan boleh digunakan untuk disiram keatas ayam semasa menghidang.

Selamat Mencuba ^_^



Tiada ulasan: