22 March 2014

Bahayanya gejala gadget!


Keputusan SPM baru-baru ini telah membuktikan bahawa rakyat Malaysia ni pandai-pandai sampai ada yang dapat keputusan 12 A. Di kesempatan ini tahniah diucapkan kepada adik-adik yang berjaya. Kepada yang tidak berjaya, jangan risau kerana tidak cemerlang SPM tidak bermakna hidup sudah berakhir. Tidak masuk U tidak bermakna kecundang...tidak! Jangan sekali-kali fikir anda sudah tewas. Kata Hafiz Hamidun ada benarnya..ini baru permulaan. So Keep up! Rezeki itu sudah ditentukan olehNya yang Maha Esa.

Aduhai! Bila disebut tentang anak-anak, kepala saya jadi bergoyang-gotang. Apa tidaknya..bukan senang nak mendidik anak-anak generasi Y ini. Jika nak dibandingkan zaman saya dengan zaman anak-anak sekarang, memang jauh bezanya. Zaman sekarang, zaman IT. Bagi saya cabaran yang paling hebat ialah bila anak-anak telah didedahkan dengan gadget seperti ipad, telefon bimbit, iphone dan yang sewaktu dengannya pada peringkat permulaan lagi.Saya dapat melihat sendiri perbezaan itu hanya beberapa tahun sahaja . Bayangkan..tahun 2009 fenomena gadget ini tidak berapa begitu meluas lagi. Anak-anak hanya terdedah kepada television itupun tv9 dan tv3 serta tv2 sahaja kerana saya dan suami memang tidak berniatpun untuk memasang ASTRO dirumah kerana kemeriahan channelnya termasuk kartun. Rancangan yang paling digemari oleh anak2 saya pada ketika itu ialah Spongebob, Jimmy Neutron dan Catdog di TV9.Dan siri kartun yang paling glamer waktu itu juga adalah Wonder Pets. Sampaikan orang tua-tua pun boleh menyanyikan lagu latar siri kartun tersebut dengan lancar.

Anak saya yang sulong baru 5 tahun waktu itu dan anak yang ke-2 pula berusia 4 tahun. Balik dari PASTI, saya pastikan anak sulong mengadap buku ANAKKU dulu sebelum diupah dengan cerita kartun kegemaran.Anak yang 4 tahun, saya tidak tekankan sangat membaca kerana menganggap ketika itu masih terlalu awal untuk dia belajar membaca (padahal persepsi saya adalah salah kerana kanak2 sepatutnya belajar bermula dari usia seawal mungkin)! Si anak kecil ini tidak membantah dan tidak merengek langsung ketika disuruh membaca. Pada usianya 5 tahun, Dania sudah pandai membaca buku ladybird dan mengenal huruf2 Iqra.

Tetapi..sekarang tahun 2014, cabaran adalah semakin besar.Budak seawal 1 bulan pun kadang-kadang telah didedahkan kepada benda-benda tersebut. Tujuan asal ialah untuk mendidik dengan harapan si anak dapat tidur dengan lena apabila alunan al-Quran mahupun lagu-lagu rakyat dimainkan. Serta anak-anak dapat duduk diam ketika ibu membuat kerja rumah.Tujuan yang sebenar mula terpesong bilamana anak-anak sudah melekat dan terbiasa dengan gadget. Tiada gadget..tidak bermaknalah hidup. Umpamanya begitulah.

Anak-anak sudah mula demand. Tambahan pulak ada macam-macam perkhidmatan internet ditawarkan. Disebabkan terdedah kepada gadgetlah, anak-anak lebih terror daripada ibubapa dalam IT dan kurang peka kepada pelajaran disekolah. Itu anak saya..anak orang lain saya kurang pasti macamana korang handle masalah ini. Kedua-dua anak lelaki lebih suka mengadap TV atau IPAD daripada mengadap buku.Parah saya jadinya. Anak-anak sudah semakin membesar.

Anak yang sulung kini berusia 11 tahun tidak berapa merisaukan saya sangat kerana asasnya dia dapat dari tahun 2009 lagi.Oleh kerana dia perempuan, sikap matangnya dapat dilihat jika hendak dibandingkan dengan kedua-dua anak lelaki saya. Memang salah saya kurang tegas. nampak saja saya tenang dan mampu mengawal keadaan bila berhadapan dengan kerenah mereka padahal dalam hati ada diri. Sakit!..mencucuk-cucuk.! Jadi sekarang...tiap-tiap malam saya terpaksa menjadi Cikgu Besar seperti dalam cerita Upin Ipin tu semata-mata untuk menyuruh mereka membuat homework supaya duri itu tidak lagi tajam dan boleh melukai diri saya pada masa akan datang ! Kepada puan-puan yang tidak mendedahkan bahan-bahan seperti itu, saya ucapkan syabas! Memang betullah tindakan anda!

No comments: