16 December 2009

Suramnya

Aduhai! Lemah semangat. Tiap-tiap hari cepat je waktu berlalu ditambah pula dengan keadaan cuaca yang malap kat Moscow ni. Suhu sekarang sudah mencecah -24. Ngggg..menggeletar seluruh badan ni kalau keluar. Pakaian kena sampai 3 pat lapis..tupun masih terasa lagi sejuknya...kalah suhu peti es. Bayangkan...pukul 9am tu..macam pukul 7am kat Mesia. Waktu Subuhnya 7 lebih, zuhur masuknya pukul 12 lebih, Asar 1 lebih, maghrib 3 lebih, Isyak 4 lebih. Time nilah kalau nak ganti pun puasa yang tertinggal pada Ramadhan lepas.

Anak-anak pergi sekolah hari masih gelap...balik sekolah dalam pukul 4.30pm tu..hari dah menjelang malam. Dah tak nampak tanah dah! bagi aku yang kat rumah ni kalau papanya dan Dania dah keluar, apalagi sambung mimpi ajelah..cover balik tidur yang terputus untuk bangun awal masak setiap pagi . Lepas bangun tidur...dok main ngan Adib dan melayan Adam sekejap...hari dah gelap balik padahal baru pukul 3 pm. Kekadang..tak sempatpun nak melayan Adam! kesian dia...yalah..mamanya sibuk dengan urusan didapur pulak...

Kalau dulu pukul 12 malam tu..aku satu keluarga belum tidur lagi..tetapi sekarang ni..pukul 10 malam..Adam dan Dania kadang2 sudah dibuai mimpi. Cuma Adib saja waktu tidurnya belum teratur lagi..kekadang waktu tersebut tengah galak bermain...apatah lagi sekarang dia sudah boleh mengangkat badannya tinggi seolah2 ingin merangkak..tapi still tak lulus.

2 comments:

ain said...

panjangnya malammm...mesti puas giler bab2 tido.hehe

ibudania said...

mlm mmg panjang..tapi kita punya tidur sering aje tak cukup bila ada anak kecil ni!