13 January 2013

Program Cuti Sekolah


Uih! Setengah tahun saya tidak meng-update blog ini dek kesibukan masa. Tangan memang gatal nak menulis, hati pula meronta-ronta nak bercakap. Betul tak? Sebab apa yg kita tulis tu semuanya dari luahan hati bukan luahan mulut ...(keh!keh!).  Dari baby  dari dalam perut sampai umur dia sekarang udah 5 bulan, barulah hari ni saya duduk balik depan komputer  untuk kembali mengarang (pinjam komputer  encik asben.sebab charger lappy saya kong!


Hai pelawat yang ada anak2 yg tengah memulakan sessi persekolahan sekarang ni...! Camana keadaannya anda mengawal anak2 time cuti sekolah tempohari. Hantar tuisyenkah? Hantar kampung untuk bercuti bersama atuk dan nenekkah atau bawa dorang pergi melancongkah? Setiap dari kita yg bergelar mak dan ayah memang  taknak anak2 mereka menghabiskan masa cuti didepan tv atau bermain games. Kalau dibiarkan...lama2 formula tambah, bahagi atau darab akan lesap dalam ingatan..macam tak pernah belajar sebelumnya. Contoh terdekat anak2 saya sendiri...sebelum ni cuti sekolah selama dua minggu dibiarkan begitu saja..tak ikut mana tuisyen atau mana kursus cuti sekolah..hasilnya seperti yg saya cakap...semua formula matematik dah tak gheti nak buat walaupun yg simple.


SO..supaya sejarah tidak berulang lagi..cewah..saya mengambil keputusan untuk menghantar anak-anak saya ke kursus yang dianjurkan oleh Sekolah Kafa Integrasi As-syakirin Cheras bersama kompeni Ustaz Zamri yg selalu muncul di TV 9 tu!  Itupun selepas saya membaca macam2 komen positif tentang sekolah ini.

Kem mini tahfiz yang bermula pada 18 Nov 2012 dan berakhir pada 15 Dec 2012 lepas  mengajar anak-anak saya yg berumur 9 tahun dan 10 tahun itu berdikari. Belajar hidup sendiri selama sebulan, untuk menguruskan keperluan seharian bersama kawan-kawan baru dengan dibantu oleh guru-guru bukannya mak dan ayah. Dan juga belajar  bangun pagi seawal 4 pagi untuk sama2 sembahyang tahajud dan solat sunat yang lainnya.


Walaupun macam2 benda yang terlintas dalam kepala  kerana mereka tidak biasa hidup diluar tanpa kita, tetapi saya tabahkan hati dan yakin mereka mampu mengharungi kehidupan yg baru itu selama sebulan. Pejam celik..pejam celik tamat sudah pembelajaran mereka disana. Perubahan positif pada budak-budak ni memang dapat dilihat.

Contohnya anak sulong saya Dania yg berumur 10 tahun. Jika sebelum mengikuti kem ini..susah untuk memakai tudung dan terpaksa berperang jika disuruh menunaikan solat.Tetapi selepas mengikuti kem tersebut..dengan sendirinya dia sudah pandai memakai baju yg tidak menampakkan aurat, memakai tudung dan tak payah lagi nak berperang jika disuruh solat..Begitu juga anak saya yang no.2 Adam..tetapi budak lelaki biasanya perubahan yg dialami tidaklah terlalu drastik sangat. Doa qunut sudah dihafal..doa dhuha bagaikan nyanyian bagi mereka ..laju...cuma lasaknya tetap ada. Tak hilang-hilang.

Namun...Alhamdulillah.ada juga perubahannya sedikit walaupun tak banyak... (@_@)


1 comment:

Obat Diabetes said...

this post is very interesting and easy to read, I hope to visit again