30 December 2010

Makan-Makan Pre-Wedding

Seperti biasa saya mengabiskan hari-hari dengan aktiviti yang sama. Cuma hari ini saya masak lebih sikit untuk meraikan tetamu yang saya. Saya masak simple untuk tetamu yg dinner dirumah saya kejap tadi. Tak sempat nak sempat snap gambar sebab lupa memandangkan semua orang dah lapar. Sekarang semua dah balik..dihantar oleh Encik Asben ke hostel mereka..maka sekaranglah masa saya untuk meng-update blog sepatah dua kata.

Memandangkan minggu ni minggu terakhir family saya berada di moscow sebelum bercuti.( doa-doakan sama agar semuanya berjalan dgn lancar )...jadi hari ini dipilih sebagai hari yang paling sesuai untuk saya buat makan2 untuk adik2 student medic yang agak rapat dgn kami. Juga untuk meraikan E dan F yang melangsungkan pernikahan mereka pada awal Januari di Malaysia sempena cuti semester mereka yang terakhir sebelum bergelar Doktor terlatih. Tahniah diucapkan.

Juga terima kasih buat Liyana dan Pai di atas brownish coklat yg sedap! Untuk Aimi..takpe..jika ada masa..lenkali boleh datang...!

27 December 2010

Airport Domodedovo Bergelap?

Dup!dap!Dup! Dap..jantung saya berbunyi kencang. Airport Domo dikatakan terputus bekalan eletrik gara2 snow yang beku memutuskan kabel eletrik kat sana? Kesian kepada jiran2 dan adik2 yang ingin bercuti keluar Moscow..lari dari cuaca yang sejuk tak ingat ni. Dalam berita semalampun..tak habis2 keluar pasal citer blackout. Dalam pukul 2am tadi..airport still close. Penerbangan banyak yg kansel.

Camana ni? sempat ke pulih balik hujung minggu ni? Huwaaaaa !!! Nak berjalan...takmo dok sini...nak jugak ambik angin luar dari Moscow...

20 December 2010

Kod Makanan Yang Mengandungi Lemak Haiwan

Apabila membuat pizza..biasanya saya letak crab banyak2 sbb anak2 suka. Dan biasanya sebelum membeli sesuatu barang yg boleh menjadi darah daging ni...saya belek dua tiga kali untuk memastikan tiada unsur yg bersumberkan 'Bxxx' dalam bahan2 atau mknn yg yg ingin dibeli. Tapi...kali ini saya terkena! Minggu lepas, niat dihati nak buat pizza lagi. Kertas rujukan yang selalu encik asben bawak yang mengandungi senarai 'E' tak pulak saya bawak. Saya angkutlah dlm 2 paket crab yg seblom ni saya tak pernah cuba..dan capai satu bungkus crab yg selalu saya guna.

Mungkin Tuhan nak tolong kami...seblom nak potong crab tu kecik2..saya tergerak hati utk menelefon encik asben bertanyakan senarai2 'E' yg saya lihat di plastik pembungkus tu! Alamak! bukan saja Crab yg saya baru beli mengandungi bhn tu malah yg saya beli minggu seblom nipun ada juga bahan tu. Perut saya rasa mual semacam. Patutlah...anak2 jadi aktif semacam...sbb dah termakan benda yg bukan2...!!! Ya Allah! Ampunkanlah dosa kami. Biasanya saya teliti..mungkin tulisan di plastik tu agak kecil dan saya tidak nampak tulisan yg kecil2 dan tidak menyangka sebenarnya! Nasib baik Allah gerakkan hati saya kali ini. Dan tobat..segala jenis crab yang dibungkus tidak akan kami sentuh lagi!

Disini..saya sertakan kod E yang mengandungi lemak 'Bxxx' untuk dijadikan rujukan kita bersama. Yg ada pada pembungkus crab tu yg saya tandakan merah tu. Gambar crab tersebut akan saya upload nanti untuk makluman teman2 disini.


KOD MAKANAN

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

19 December 2010

Jika Tidak Bukan Budak Namanya

Bulan ini saja dah berapa banyak pertanyaan yang keluar dari mulutnya bertanyakan tentang tarikh lahirnya. Akhirnya saya yang bosan..malam ini cakap..besok lupa balik. tetiap hari begitu. Pulak tu demand! nak hadiah itu..hadiah ini..siap beserta dgn ' PLEASEEEE !!!!' ( Dania kata Magic Word).

Permintaannya pun..bukannya logik disebabkan dia masih bergelar kanak2. Saya ni kekadang lupa jugak time bagi nasihat (perkataan yang sopan bagi membebel. Huwaaa..boleh ke?) yang dia tu masih dibawah umur..masih akal pendek tetapiiii..saya selalu menggunakan ayat power2.. yang tak berapa padan dan sesuawaiiiii sangat utk tahap kenakalannya yang tengah tahap dewa sekarang ni...saya tahu itu cara yang salah..tetapi kenapa saya masih menggunakannya diwaktu lupa diri?

Yang saya herannya kenapa budak2 lelaki suka Ben-10? Spiderman? Superman? Sampaikan Adam kalau nampak baju2 jenama hero kesayangannya tu..alamat kena sediakan tisu banyak2. Apa taknya...kalau kami tak melayan permintaannya itu..airmata turun bagaikan air hujan. menderu2..gelak ketawa bertukar menjadi mimpi sedih yang amat sgt..bagai dunia dah tamat..begitulah gamaknya andaian saya setiap kali dia menangis. Kekadang..kalau berjalan ke shopping komplek..saya kena tabahkan hati..pekakkan telinga supaya saya mampu bersabar dengan kerenah birokrasi yang dimainkan oleh Adam...!!!

Jika anak lelaki saya banyak songeh lain pula dengan anak perempuan saya. Dia tidak membuat banyak permintaan tetapi suka mengumpul barangan yang sama. Minggu ini sudah beli satu cekak..minggu depan, nampak cekak pattern lain..nak beli lagi...kalau dikira..sudah banyak mana cekak rambut yang dikumpulnya. Entah banyak mana cekak yang dikumpulnya tak termasuk yang dok merata ceruk..bawak katil..dalam almari dan sebagainya. Sampaikan dah sakit mata saya menengok benda yang bersepah2 tu! dan pot-pet2 bergema merata ceruk rumah ni sepertimana cekak rambut Dania yang bersepah dan laju bagaikan airmata Adam yang frust menonggeng!

Dan saya tetap berpegang pada kata2 ini. "Jika tak begitu perangai mereka..maka tidak normallah kitaran hidup mereka sebagai seorang budak. Dan kalau seorang mak tak pot-pet2..maka kuranglah sensasi kita sebagai seorang ibu". Sungguh!

Namun begitu..saya nak mengabadikan jugak tarikh hari ini 19 Disember dimana genaplah umur Adam 6 thn dengan mengucapkan SELAMAT HARI JADI UTK ADAM! Cepat-cepatlah besar..dan cepat-cepatlah matang dan menjadi Insan yang berguna Dunia Dan Akhirat...supaya bila dia besar..dia boleh baca apa yg saya tulis untuknya di dalam blog ini dan supaya dia tahu..macamana hebatnya dia dikala meniti usia kearah kedewasaan itu!

18 December 2010

Tujuan Berblog

Pada mulanya saya menceburi penulisan blog hanya sekadar untuk mencoret dua tiga jenis masakan yang saya cuba dan berjaya mencontohinya dengan 'bergaya'. Tetapi..lama-kelamaan..saya rasa ianya tidaklah memuaskan hati saya yang kecil ini disebabkan sudah ramai penulis blog masakan yang begitu hebat. Nak resepi..search saja di google..maka akan terjumpalah blog masakan yg hebat2 itu. Senang..tak payah saya nak susah2 nak tulis setiap masakan yang saya suka disini...bukak laptop..taip2..dah dapat menu..kekadang bawak jer laptop terus kedapur..tak yah susah2 salin dah!
Kena Ke Tak kena?
So! saya teruskan penulisan dalam blog ni utk apa? Jika saya menulis pasal masakan pun rasanya saya nak buat tajuk contohnya camana nak masak menda ni step by step spy org mudah nak ikut..lagi satu just untuk....suka2...kalau time pening2..boleh gak conteng kat sini..tahap mana kepeningan yang dialami..dan kalau bosan...boleh gak meluahkan perasaan bosan sambil merungat-rungut dan mengetuk2 keyboard yang tak berdosa ni kuat2. hehe..maunya tercabut lagi satu hurufnya..emmmmmm..apa2...ajelah.. yang penting saya punya blog..hah! dah merapu tahap gaban dah. Ok..next time..continue lagi..