29 October 2009

Mainan pertama

Eh! dah boleh pegang mainan rupanya Adib. Biasalah..bukan setakat pegang saja ..ha..siap masukkan mainan dalam mulut lagi. Dah gatal ke gusinya? Eh! tak mungkin pulak..umur baru mencecah 3 bulan..biasanya budak2 ni suka menggigit bila gatal gusi nak tumbuh gigi. Hmm..tengoklah tu...

28 October 2009

Kek Pisang

Mulanya saya nak buat kek pisang tetapi..terpandang pulak bekas mufin yang comei-comei didalam almari. Lagipun anak-anak ni kalau buat kek..bukannya makan sangat tetapi kalau dimasukkan dalam bekas kecik2 gitu..barulah diorang nak makan. saya ambik resepi ni dari blog Kak An. tapi dah tak ingat dah tuan punya link nak link. Mintak halal yer kak....

Bahan-bahannya

  • 4 biji pisang saiz sederhana (kalau pisang besar cam kat sini 3 bijipun dah cukup)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 1/2 cawan tepung gadum diayak bersama 1 st soda bicarbonat dan 1 st baking powder
  • 4 biji telur gred A
  • 1 sudu besar air limau nipis 
  • 1 st esen pisang (saya tak masukkan)
  • 1 st esen vanila
  • secubit garam
Cara-caranya
  1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah C. Gunakan api atas bawah.
  2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dgn marjerin atau alas dgn kertas minyak.
  3. Kisar gula, telur, minyak di dlm blender hingga putih (3-5 min)
  4. Tuang kedalam mangkuk
  5. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dgn senduk.
  6. Masukkan pisang , esen vanila,
  7. air limau nipis. Gaul sebati.
  8. Masukkan adunan kedalam loyang Dan nasak dalam oven selama 45 min/ keperangan (oleh kerana saya guna bekas kertas yg kecik2 tu.. masa membakar hanya 15-20 min sahaja)
  9. Gunakan api atas bawah.
Selamat mencuba bagi yang nak mencuba!

27 October 2009

Apam Gula Hangus

Aku tak berniatpun nak menghasilkan apam sendiri sbb tak pernah berjaya menemukan resepi apam yang senang dan mudah. Semenjak dua menjak ni aku rajin sikit menyinggah rumah teman-teman blogger. Hari ni aku nak share satu resepi apam yang memang amat mudah dan bahannya senang untuk didapati. Aku sebetulnya tak pandai..tapi pada pendapat aku..jika dari awal kita sukat bahan menggunakan cawan..maka dari awal hingga akhir..cawan tersebutlah yang kita gunakan..jangan tukar2 cawan lagi. Mana aku tahu selama ini..he..he..he..

Bahan-bahannya

  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sb marjerin
  • 2 sb susu pekat
  • 1 st soda bicarbonat
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
Cara-caranya
  1. Gula dihanguskan kemudian dicampur dgn air. Kemudian sejukkan.
  2. Masukkan telur, susu , minyak dan marjerin kedalam blender. Kisarkan dalam anggaran 3 min.
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum bersama soda bicarbonat dan kisar lagi hingga sebati
  5. Kukus adunan tadi dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 min.
  6. Boleh juga menggunakan acuan plastik. (aku guna loyang non-stick)
  7. Sekiranya adunan nampak cair, boleh ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah di bahagian bawahnya. (aku tak tambahpun)
Selamat mencuba bagi yang nak mencuba.

26 October 2009

Fenin! Fenin!

Aku dah bersiap-siap nak menunaikan solat zohor sebelum keluar tetapi aku lihat papanya tak siap-siap lagi. Aku jadi hairan..biasanya dia yang paling cepat dalam bersiap. Jam didinding sudah menunjukkan pukul 1pm. Janji nak keluar pukul 1.30pm. Bila di tanya dia tersenyum. Dia mengambil jam dan menukar jarumnya ke pukul 12 pm. 


Rupa-rupanya berlaku perubahan waktu di Rusia bermula pada hari ini. Maknanya..waktu disini dianjakkan awal sejam daripada biasa. Sebab itulah..pukul 1pm jadi pukul 12 pm. Waktu sembahyangpun jadi dekat jaraknya. Waktu zohor jadi pukul 12.14 pm, Asar 2.32pm, Maghrib 5.06pm dan Isyak 6.05pm. Mulanya aku pening tapi bila dah petang sikit..barulah..aku dapat sesuaikan diri dengan waktu2 tersebut.

Mungkin disebabkan perubahan waktu...pukul 5pm tu..hari dah gelap.. mungkin juga ada kaitannya dengan musim salji yang akan tiba tidak lama lagi...

22 October 2009

Cucur daun bawang

Hati teringin nak makan cucur. Sudah puas aku mencuba pelbagai cara untuk membuat cucur yang sedap dan lembut tetapi biasanya cucur yang digoreng akan lembut sekejap selepas digoreng dan akan keras bila ianya sejuk. Tapi dua tiga hari lepas aku godek-godek lagi adunan yang aku buat..nah! aku cukup puashati..ia lembut. Cucur ni bukan saja sesuai utk kita tetapi utk hidangan anak-anak kecil dan orang-orang yang sedang sakit gigi! ha!ha! bukannya apa..nak menunjukkan betapa lembutnya cucur buatanku ini.

Bahan-bahannya

  • 350 gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu baking powder
  • 1 sk garam halus
  • 7 helai daun bawang-dipotong kecil2
  • 550 ml air panas
Cara-caranya
  1. Campurkan semua adunan sampai sebati
  2. Boleh digoreng
* Proses menggoreng adalah seperti biasa

Selamat mencuba bagi yang nak mencuba!

21 October 2009

Kasihan Adib

Adib terkena selsema. Tidurnya tak selena selalu. Kejap-kejap terjaga. Alamaknya..kita jugak yang susah hati. Aku cukup bimbang jika anak sekecil ini diserang selsema. Dia nak cakap tak pandai..alih2 asyik menangis sajalah. Bila dah jadi macam tu dengan maknya ni sekali tak cukup tido!

Kalau dolu2 time aku masih bekerja, bila anak aku tak dapat nafas camni..banyak kahak yang tak dapat dikeluarkan.. aku angkut jer Adam atau Dania ke hospital. Buat suction atau sedutan kahak sendiri kat wad. Lani..hanya satu cara saja yang dapat aku buat...sedut hingus keluar ikut hidungnya menggunakan mulut sendiri. Sesetengah orang dia geli. Tapi..aku buat saja. Anak kecil..mana ada kuman. Cuma pastikan mulut ibu2 bersihlah....

Mesti ada orang tanya kenapa tak kasi ubat? Bukan aku taknak bagi..tapi..aku tengok..keadaan masih terkawal. Dia tak batuk cuma selsema yang ada sedikit hingus yang meleleh. Bagi aku..selagi boleh kontrol sendiri, aku sedaya upaya elakkan diri atau anak2 makan ubat.

Siang mengantuk, malam berjaga..inilah dia putera ke-2. Bestnya tengok dia tidur walaupun hidungnya tersumbat tu. Macam orang tua lagaknya. Kejap pusing kiri..kejap pusing kanan. Balas dendam agaknya.tak cukup tidur malam tadi!

19 October 2009

Sayangilah Jantung Anda

Tadi aku baru membaca Utusan Malaysia online yang mana mantan PM risau tentang tahap kesihatan rakyat Malaysia yang kebanyakannya sekarang ni 'bertambah-tambah sihat badannya'. Aku rasa akulah salah seorang daripadanya. Beliau turut mengulas ceramah Pengerusi Yayasan Jantung Malaysia yang mengingatkan orang ramai yang sayangkan jantung supaya mengelak daripada menjadikan nasi lemak dan roti canai sebagai menu utama sarapan pagi.

Alamak! Roti canai baru pandai buat dan dok berlatih bagi menghasilkan roti canai yg terbaik dan rangup untuk santapan anak2 dan papanya. Kunun-kununlah. Kalau dah begitu gayanya camana? Kena buat plihanlah agaknya...sayangkan jantung sendiri atau sayangkan perut suami dan anak2.Pandai-pandailah kontrol yer..jangan terlebih minyak sapi... senang hati sapi2 kat Mesia nanti. hah!hah!

Lagi satu bila nak pergi exercise? entahlah! bila berjalan time ni bukan peluh yang keluar tetapi..asap yg keluar. Bukan asap rokok yer..tapi udara akibat kesejukan akan keluar dari mulut setiap kali berborak. Huh!Huh! Ha!nampak?

18 October 2009

Risau

Dua hari lepas Adam mengadu sakit dada. Patutlah..aku dengar dia batuk bunyi macam tak puas saja. Bukan sakit dada kerana sakit jantung tetapi akibat terjatuh di kedai sukan. Aku tak perasan time bila dia jatuh sebab asyik dok membelek baju. Aku cukup risau kerana dia tak pernah menunjukkan kesakitan yang dia alami. Malam tadi..aku ajak dia tidur dibilikku.

Hari ini aku melihat perkembangannya. Seperti biasa..dia asyik melompat kesana kesini. Aku cuba memerhatikan keadaannya setiap kali dia batuk. Juga seperti semalam. Tak lepaskan batuknya kuat-kuat seperti kebiasaannya..dia tak nampak seperti didalam kesakitan. Tetapi aku tahu..camana perangai anakku yang sorang ini. Dia masih lincah, bermain, makan dan bergaduh dengan Dania. Kerisauanku sedikit hilang melihat dia bermain riang seperti biasa...walaupun kadang-kadang kedengaran dia lepaskan batuknya yang membimbangkan aku.

13 October 2009

Cuci mata


Berjalan hampir 1 km menyusuri sungai berhampiran Gorky Park tidak terasa penatnya kerana asyik melihat lukisan yang dipamerkan disepanjang jalan. Sambil berjalan mata melilau ke kiri dan kanan lorong. Yang mana satu hendak dipandang. Semuanya elok dalam pandangan cuma ada sesetengah lukisan yang terasa ingin dibuang kerana 'terlalu abstraknya'. Lukisan-lukisan tersebut nampak seperti hidup...dengan kucingnya...air terjunnya, pokoknya..juga buah-buannya serta bunganya yang nampak segar.

Di penghujung jalan terdapat peniaga yang membuka beberapa gerai menjual peralatan sepeti hiasan dapur, patung-patung dan juga peralatan klasik dari negara mereka. Yang bagusnya mereka tidak mengejar atau merayu kita supaya membeli hasil lukisan mereka. Ketika kami lalu..mereka berborak sesama sendiri dan ada yang duduk diam menanti pembeli. Mungkin disebabkan kami ni tak pandai berbahasa Rusia lah kot.
Kami berjalan sambil menahan kesejukan walaupun baju masing-masing dah kira tebal. Cuma saya jer yang tak pakai baju yang sesuai sebab tak menjangka akan sampai ke sini.Tangan dah terasa kebas. Anak2 menggigil. Maklumlah tak biasa dengan suhu seperti ini. Adib tidur lena di dalam stroller sepanjang jalan. Sampai di penghujung jalan..barulah dia membuka mata dan menangis. Mungkin dia turut terasa akan kedinginan angin petang walaupun badannya sudah berbungkus.

12 October 2009

Open house sana sini

Apa aktiviti hujung minggu? Bagi saya..weekend kat sinipun best cam negara sendiri kerana adanya budaya open house ni . Lagipun apa salahnya jika saya dan teman2 yang lain dapat memenuhi tuntutan adik-adik medical student yang rajin memasak untuk kitaorang.

Semalam..makan2 kat kediaman student year 6. Aduh! best sungguh masakan depa. Pandai masak...sedap semua masakan yang mereka hidangkan. Ada soto,ketupat,rendang, makaroni bakar, cream puff dan macam2 lagi. Makan sampai tak larat nak bangun. Kami ni siap tapau lagi. Time nak ambik gambar makanan..alamak! rupa-rupanya kamera tertinggal kat rumah...frust sungguh...

Harini pun..ada makan-makan kat Embassy (nasib baik bawak kamera).Ditaja oleh adik2 student jugak. Siap ada persembahan gitu dari mereka. Kelas dik! sedap2 suaranya.


Antara masakan yg disediakan oleh adik2 student

Dania & Farhah

08 October 2009

Adib kena inject

Semalam aku ada cerita yang Adib ada appointment ngan doktor Pediatrik. Rupanya dia disuntik lagi. Imunisasi untuk DPT (Difteria, Tetanus, Pertusia) , Polio, HIB (Haemophilus type B) dan Hepatitis B telah diberikan. Kat sini Pertusia tu dipanggil whooping cough. Percaya atau tidak..Adib tak menangis pun! Hebat anak lelakiku ini...ha..ha.

Bila aku bandingkan dengan jadual imunisasi di Malaysia, memang ada sedikit perbezaan. Suntikan semuanya sama cuma tahap-tahap umur baby disuntik tu yang berbeza. Jika di Malaysia..bila bayi lahir saja suntikan untuk vitamin K, Hep B dos pertama dan BCG dos pertama akan diberikan. Kat sini..hanya vitamin K dan BCG sahaja. Hep.B akan diberikan bila baby berusia 3-4 bulan , 4-5 bulan dan 9-10 bulan. 3-4 bulan tu maknanya kita boleh pilih samada nak bagi suntikan tu semasa baby berusia 3 bulan ke 4 bulan. Bukannya 3 bulan sekali..4 bulan sekali..seperti jangkaan awal aku awal2 dulu.

04 October 2009

Eiii ! Sejuknya..

Itu komen yang selalu kedengaran di bibir anak-anak setiap kali keluar rumah. Jika di Malaysia..time nak keluar tu tak payah nak fikir apa2 dah. 5 minit bersiap dah sedia untuk keluar. Kalau kat sini.. nak keluar tu..sekurang-kurangnya mengambil masa setengah jam hingga ke sejam untuk bersiap. Jenuh berperang ngan anak-anak supaya mereka memakai baju yang tebal supaya tidak terkena selsema..Pakai baju paling kurang..3 lapisan.


Sekarang ni musim Autumn.Daun-daun sudah bertukar warna menjadi kekuning-kuningan dan menanti masa untuk gugur sahaja. Walaupun winter belum tiba...tetapi...sejuknya mak oiii..dah terasa ke sum-sum tulang. Cuaca tidak menentu..kekadang hujan kekadang panas. Jika matahari memancar di atas kepala sekalipun..bahangnya tidak akan terasa kerana angin yang bertiup membawa udara dingin . Suhu sering saja berubah. Kejap 7..kejap 3..kejap 2 darjah celcius. Kalau nak datang ke Moscow dalam waktu yang terdekat ni..bawaklah baju tebal2.

02 October 2009

Adam Akhtar

Bila sendirian..saya kekadang jadi belas pada Adam. Apa tidaknya...bila semua orang pergi sekolah..tinggal ler dia terkontang-kanting bermain sorang2. Tengok TV sorang2... juga main games sorang2 waktu saya tak sempat melayannya .Itu yang kekadang dia jadi geram kat si adiknya Adib tu. Kalau disuruh menjaga Adib, sekejap saja, mahunya merah padam muka si adik diciumnya.Tak tahulah..cium sayang atau cium untuk balas dendam..ha..ha..

Adam nih memang nakal habis tak tentu masa. Kalau naik skuter di Park, semua budak2 mahu dilanggarnya termasuk anak Jepun yang bermain di situ. Dia bukannya kisah orang jatuh terduduk ke, terguling ke... yang penting dia happy! Itu kat luar punya cerita. Kalau kat rumah plak..dia selalunya akan menangis kalau Dania tak nak join main bersamanya. saya memang suka sangat perhati sikap Adam ni.

Perkara yang paling pantang baginya ialah..jika melihat barang mainannya (yg boleh dibilang dengan jari) terusik atau berubah tempat. Mulalah dia meraung dan airmata tak usah dok ingat..tetiba ajer boleh berlinang-linang kat pipi bagai dipam-pam pulak. Hai.. tak macho langsung anak teruna saya ini! Time saya membebel..bukan dia pandang ke bawah seperti orang bersalah tu..tapi dipandangnya muka saya dengan wajah yang terkulat-kulat.